LITERATUUR in de boekhandel
ZONDAG 3 MAART 16.00 UUR
BOEKPRESENTATIE CYRILLE OFFERMANS Een koord boven de afgrond
Stacks Image 7260
Cyrille Offermans zal bij ons in de Boekhandel zijn nieuwe boek Een koord boven de afgrond presenteren. Dit boek is het laatste deel van een omvangrijke trilogie (bij elkaar 1800 pagina’s) waarin Offermans een verhelderend licht werpt op de politieke, sociale, culturele en literaire ontwikkelingen in deze turbulente overgangstijd. Schrijver, essayist en criticus Cyrille Offermans (Sittard, 1945) wordt gezien als een van de belangrijkste essayisten in het Nederlandse taalgebied. Het is onmogelijk de inhoud van Een koord boven de afgrond in een paar woorden samen te vatten. Het gaat over de tirannieke huisfilosoof van Poetin en de ongelooflijke moed van Aleksej Navalny, over levenstekens en doodssignalen, over de triomf van de barokmuziek en het joodse kampkoor in Theresienstadt, over verliefdheden en vriendschappen, over Charlie Chaplin en de gemuilkorfde satire, over overstromingen in Zuid-Limburg en bommen op Sittard, over de Europese roman en de droom van de poëzie, over Karel Appel en James Ensor, over bootvluchtelingen en grotbewoners, over de renaissance als bakermat van de Europese beschaving en de wraak van het populisme, over Sifan Hassan en Ferenc Puskás, over het geluk van de lezer en het toenemende analfabetisme, over de laatste wilde rivier van Europa en de geheimzinnige trek van de atalanta’s, over Sigrid Kaag en Frans Timmermans, over de beste Nederlandse fotograaf en geniale kunstvervalsers, over riool- en kwaliteitsjournalistiek, over de rijke armoede van de jaren vijftig en de armoedige rijkdom van nu – plus glimpen en verhalen van honderden bekende en onbekende mensen in tijden van verwarring, maar broederlijk vereeuwigd in een dankbaar persoonsregister.
Cyrille Offermans was redacteur van het legendarische literaire tijdschrift Raster en publiceert o.a. in De Groene Amsterdammer, ZOUT en De Lage Landen. Een koord boven de afgrond is zijn negenentwintigste boek. Zijn werk is meermaals bekroond en met zijn journalen heeft hij de Nederlandse literatuur verrijkt met een nieuw genre.
De pers over Midden in het onbewoonbare, zijn vorige boek: Een intellectuele omnivoor en fijnzinnige meester van het beschouwende proza [...] Offermans neemt je op sleeptouw bij ongeveer alles wat hij doet. – Michel Krielaars in NRC.
Bij Offermans’ oordelen, meningen of inzichten speelt altijd de vraag mee of het wel soepel is, elastisch, open, nauwgezet of vindingrijk. Nooit cynisch, nooit stoer. Hij heeft zoveel affiniteit met de levendige alleskunner Enzensberger dat hij als zijn jongere evenknie kan worden beschouwd. – Carel Peeters in Vrij Nederland.
De boekpresentatie is in Boekhandel van der Velden van Dam op zondag 3 maart om 16.00 uur. Rob Bindels en Ben van Melick gaan in gesprek met de auteur. De presentatie is uiteraard gratis toegankelijk.
ZATERDAG 17 MAART 16.00 UUR
HALFVASTEN BOEKENBORREL met Fred Sochacki.
DE MAAS is al lang geen natuurlijke rivier meer die vrij kan reageren op geologische en klimatologische condities. Door menselijk ingrijpen is er door de eeuwen heen heel veel veranderd. De loop van de rivier is vaak door mensenhand verlegd. Grote delen van de rivier zijn genormaliseerd of gekanaliseerd. De rivier voedt bovendien verschillende kanalen en geeft daardoor flink wat water af. Dit boek beschrijft de transformatie van een rivier – de Maas – naar een ‘systeem’ van waterwegen, waarbij de geschiedenis, de mensen die deze geschiedenis bepaalden en de bewoners langs de Maas uitgebreid aan bod komen. Over de auteur Rouke van der Hoek werkte jarenlang voor de projectorganisatie Maaswerken binnen Rijkswaterstaat en had in allerlei functies te maken met de Maas, de kanalen en zijrivieren, waardoor zijn betrokkenheid met de rivier en de behoefte om zijn kennis met anderen te delen steeds groeiden. Het heeft geresulteerd in een makkelijk leesbaar volledig geïllustreerd boekwerk dat de bewoners van de oevers aan de Maas laat kennis maken met het water dat hun leefgebied mede bepaalt.
Stacks Image 7520
Stacks Image 7513
           


webdesign: - Quarks multimedia en marketing